Post thumbnail

De esports branche is erg aan het groeien. Dit gebeurt niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. Tegenwoordig hoor je het natuurlijk steeds vaker: esports is de manier om jongeren te bereiken. Hoe is de branche nu in Nederland en wat hopen we dat de toekomst ons gaat brengen?

De esports branche op dit moment

De branche is in vergelijking tot de rest van de wereld nog erg klein, maar de branche wordt steeds groter. Op dit moment worden er in de Benelux al redelijk veel toernooien en evenementen georganiseerd. De grootste toernooien komen van META, en vallen onder de vlag van ‘Elite Series‘. Hieraan kunnen niet alleen Nederlandse teams mee doen, maar ook uit België en Luxemburg. Dit jaar keken er in Europa 92 miljoen mensen naar esports online. Dit is 7,4 % meer dan vorig jaar (RTL Nieuws, 2021).

Daarnaast worden er evenementen gehouden waar esports wordt toegevoegd. Het grootste event in Nederland dat gaming implementeert is Heroes Dutch Comic Con.

Heroes Dutch Comic Con, 2019

Wat brengt de toekomst?

Esports is een opkomende industrie in Nederland. In andere landen zoals Amerika en Zuid-Korea, maar ook in buurland Duitsland, is deze niet meer weg te denken. In Nederland wordt esports ook steeds populairder en erkennen steeds meer bedrijven en overheidsinstanties de potentie ervan. Ruben Been, die naast mCon esports ook werkzaam is bij het Grafisch Lyceum Rotterdam als Projectleider Esports, voorspelt een mooie toekomst voor de industrie: “Komende jaren zal esports nog verder groeien. Het zal me niets verbazen als esports over 10 jaar populairder is dan voetbal. Samen met Rotterdam willen we bouwen aan de toekomst van de Nederlandse esports.”

Image

De komende 5 jaar gaan er (waarschijnlijk) elementen en onderdelen veranderen in Nederland. Omdat de esports branche steeds groter wordt, worden de toernooien waarbij teams tegen elkaar strijden voor de winst ook steeds groter. Daarom komen er ook steeds meer organisaties die weer mee doen met zulke toernooien. Op die manier blijft de branche steeds maar doorgroeien. Wij verwachten daarnaast dat vooral veel grote partijen in esports zullen stappen gezien de kansen. Met de komst van de vier grote Elite Series toernooien, groeit de mogenlijkheid om ook meer bekendheid en erkenning te creëren.

Gemeente Rotterdam & onze rol

Gemeente Rotterdam heeft de ambitie om dé esports hoofdstad van Nederland te worden. Zo haalde zij in 2020 al het grootschalige internationale esports en gaming evenement DreamHack naar de stad.

Johan van Herpen, beleidsadviseur sport bij gemeente Rotterdam, : “Rotterdam is een innovatieve en dynamische stad. De ambitie om esportshoofdstad van Nederland te zijn past daar bij. Daarvoor heeft Rotterdam de esports als breedte- én als topsport nodig. De topsport kan bijdragen aan de (nationale) erkenning van esports als sport. Met de inzet van mCon als topsportteam en als influencers wil Rotterdam esports op een positieve manier benutten. We zetten als Rotterdam in op esports om meer mensen in beweging te brengen en houden. Sportverenigingen versterken zich met het inzetten van esports. We zijn dan ook blij dat mCon esports de stad Rotterdam heeft gekozen als thuisbasis om zo samen te werken aan de top- en breedtesport in de stad.” aldus Johan van Herpen, beleidsadviseur sport bij gemeente Rotterdam.

Er zal de komende jaren flink worden geïnvesteerd om esports te implementeren in het schoolsysteem. Een mooi voorbeeld daarvan is de Esports Space. Een hypermodern klaslokaal waar studenten worden opgeleid tot esports experts van de toekomst.

De Esports Space in het Grafisch Lyceum in Rotterdam

Daarnaast zijn we samen met de gemeente Rotterdam ook al druk mee bezig geweest door de Esports Tour te organiseren. Hierbij gingen we langs sportverenigingen in Rotterdam om samen met de leden te gamen en esports te introduceren. 


Volg ons op de socials en mis niks!

@Twitter@Instagram@Facebook