Post thumbnail

‘Ik zie esports zeker als ’t tegenovergestelde van verslaving. Daar heb je discipline voor nodig en coaching om op hoog niveau te kunnen presteren.’

mCon esports Rotterdam neemt je in dit tweedelige artikel over gamen en bewegen mee in de toekomst van esports in de sportbranche. Dit eerste deel gaat over het Online Jaarcongres Gamen & Bewegen, wat onlangs gehouden werd in onze stad.

Esports heeft zich over de jaren bewezen als volwaardig onderdeel van de sport industrie. Inmiddels is het niet meer weg te denken als bron van sports entertainment. Deze branche is uniek in hoe spelers hun eigen prestaties kunnen delen met een live-publiek van miljoenen potentiële kijkers door middel van streaming. Zo is esports een volledig eigen leven gaan leiden en uitgegroeid tot een vorm van sport die wereldwijd sociaal verbindt. Vandaag de dag wordt gaming echter nog steeds zelden geassocieerd met een actieve lifestyle.

Esports en ontwikkeling

Voor velen is het alsnog moeilijk te bevatten dat deze digitale sport bij kan dragen aan (fysieke) gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Onlangs werd het online jaarcongres in het Rotterdamse House of Esports gehost door Arko Sports Media om hierin meer perspectief te bieden. Ook Ruben Been, oprichter van mCon esports Rotterdam, was aanwezig om onze organisatie te vertegenwoordigen als spreker en deelde hoe mCon hier een contributie aan levert.

Uiteraard diende House Of Esports hiervoor als de perfecte locatie. Hier weten zoon Nolan Noordzij en vader Wim Noordzij in hun GameGym op innovatieve wijze gamen en bewegen te combineren. In deze ruimte staan een GameGymWall, iClimb en iPool klaar om door middel van fysieke interactie verschillende games te spelen.

Verwacht hier geen gaming in de traditionele zin met muis en toetsenboard of controller; door fysieke interactie waarbij je vaak het hele lichaam gebruikt worden hier games gespeeld. Een intense, maar toch ook toegankelijke manier om het begrip esports aan een wijde doelgroep te introduceren. Van jong tot oud; iedereen wordt hier verwelkomd om hands-on esports te ervaren. House of Esports houdt zich dus al langere tijd bezig met het toepassen van gaming op een manier die bevorderlijk is voor de fysieke en mentale ontwikkeling.

Nolan Noordzij merkt op dat het uiterst belangrijk blijft dat gaming, net als ieder ander aspect van iemands leven, in balans moet zijn met andere aspecten van het leven. Echter is dit minder uitdagend wanneer je hobbymatig gamet. Terwijl House of Esports zich vooral bezighoudt met gaming op een meer casual niveau zijn organisaties als mCon esports Rotterdam voornamelijk gefocust op high-level competitief gamen.

Esports op topniveau

Professionele spelers besteden echter vele malen meer tijd en energie in het perfectioneren van hun vaardigheden. Zonder jezelf alsmaar te pushen is het behouden van je ranking namelijk geen garantie. Een aanzienlijk deel van hun dagbesteding bedraagt dan ook hun deelname aan competitie of wel training hieraan voorafgaand. De vraag is of deze vorm van esports eigenlijk wel bijdraagt aan zelfontwikkeling. Waar casual gaming vooral hobbymatig gebeurt, vereist presteren op top niveau in esports vele malen meer commitment.

Wim Noordzij deed de volgende provocerende uitspraak; “Laten we eerlijk zijn, eigenlijk is gamen gewoon slecht voor je. Het werkt verslaving in de hand, zéker als je meer dan één uur per dag speelt”. Gezien zijn betrokkenheid bij House Of Esports ongetwijfeld om een reactie uit te lokken. Hierop stelde hij Ruben de vraag hoeveel uren per dag hij aan dit tijdsverdrijf verspeelde, waarop hij antwoordde; “Nou, ’t zal je verbazen, die vraag krijg ik heel vaak. Maar ik game niet meer zo heel vaak want ik ben zó druk met allerlei leuke gaming en esport projecten. Maar ik heb wel heel veel ge-gamed; vroeger zelf op hoog niveau Counter Strike gespeeld.”

Aan de hand van Wim’s stelling voelde Ruben zich hierop geroepen dit misverstand de wereld uit te helpen. Hij onderstreepte het fundamentele onderscheid tussen gaming en esport, namelijk; “Esports is soms zelfs het tegenovergestelde van verslaving. Ik moest mijzelf soms DWINGEN om te trainen om het niveau te kunnen blijven behouden. Terwijl mijn vrienden op stap gingen om leuke dingen te doen of soortgelijke activiteiten.”

“Maar ik had een commitment afgegeven aan mijn team; ik ben er, wij gaan trainen. Wij gaan dadelijk over X aantal weken of maanden de prijs in de wacht slepen. Daar moet je wat voor doen. Dus ik zie esports zeker als ’t tegenovergestelde van verslaving. Daar heb je discipline voor nodig en coaching om op hoog niveau te kunnen presteren. Dat is esports. Het belangrijkste is dat het in balans moet zijn.”

Ruben maakte daarop een scherpe observatie; “Waar ik zelf altijd een beetje de vergelijking mee maak is met Netflix. Niemand maakt hiermee ooit de vergelijking terwijl ik denk dat menig persoon in Nederland urenlang series aan ’t wegkijken is. Maar op het moment dat je twee of drie uur aan ’t gamen bent worden er kritische vragen gesteld.”

“Dat vindt ik altijd wel opmerkelijk. Ik denk precies zoals Nolan zei, je leven moet in balans zijn. Er is ruimte voor entertainment en er is ruimte voor sporten. Als je dat goed op orde hebt dan zal je denk ik niemand horen klagen. Vooral zelf zal je dan niets te klagen, denk ik.”

Niet alleen de gemeente Rotterdam heeft de ambitie om een vooraanstaande stad op het gebied van gaming innovatie te worden, ook Nederland lijkt nu als land de intentie te hebben als koploper te dienen op het gebied van esports als volwaardige branche. Met de gebundelde inzet van onze hoofdsteden belooft ons kikkerlandje heel wat teweeg te kunnen brengen in deze branche.

Verscheidene ondernemingen en organisaties hebben zich inmiddels alvast aangesloten onder een koepelorganisatie, welke door het NOC*NSF (Nederlands Olympisch Comité * Nederlandse Sport Federatie) erkend poogt te worden.

Om recreatief gaming, virtueel sporten en bewegen te bevorderen werken deze partijen, waaronder ook mCon esports Rotterdam natuurlijk niet ontbreekt, samen door de thema’s kennisdeling, verbinding, dataverzameling & analyse, belangenbehartiging, integriteit en professionalisering in een oprichtingsmanifest vast te leggen.

Op dinsdag 18 mei 2021 vond de startconferentie plaats, waarin alle betrokkenen binnen de brancheorganisatie samenwerkten aan een startmanifestatie met de doelstelling om vóór 1 november 2021 het finale oprichtingsmanifest klaar te hebben. Het moge duidelijk zijn dat ons kleine landje over verschillende prachtige partijen beschikt die naar een gezamenlijk doel streven. Na een enigszins teleurstellend 2020 belooft esports in Nederland dit jaar grootser terug te keren dan ooit!


Hoe mCon esports de officieële vertegenwoordigende esports organisatie van Rotterdam werd lees je in onze mCon esports Rotterdam announcement.

Benieuwd naar de esports activiteiten van Nolan en Wim Noordzij? Check dan wat House of Esports zoal in huis heeft.