Post thumbnail

Zoals besproken in het vorige deel zet Nederlandse esports volop in om onderdeel uit te maken van de sportsbranche. Diverse organisaties streven ernaar met diens oprichtingsmanifest door het NOC*NSF (Nederlands Olympisch Comité * Nederlandse Sport Federatie) erkend te worden. Dit zal echter zeker niet het eerste initiatief zijn waarmee de industrie poogt officieel opgenomen te worden in de professionele sportwereld.

Eerder maakte esports al een verschijning tijdens de 2016 Rio Olympic Games, de 2018 PyeongChang Winter Olympics en de huidige 2021 Tokyo Olympic Games. De OCA (Olympic Council Asia bereidt momenteel plannen voor om tijdens de 2022 Asian Games professioneel esports spelers kans te laten maken op gouden medailles.

Naast meer typerende sportsgames zoals FIFA zal de strijd worden aangegaan in Multiplayer Online Battle Arena- en Real Time Attack style games. De volledige officiële lijst van games is inmiddels bekendgemaakt en betreft een breed scala aan titels. Tijdens de Spelen nemen deelnemers het tegen elkaar op in Arena of Valor, Dota 2, Dream Three Kingdoms 2, Hearthstone, League of Legends, PlayerUnknown’s Battlegrounds (Mobile) en Street Fighter V.

Ook het IOC (International Olympic Committee) heeft besloten uit te wijden naar onze digitale variant van sport met een initiatief genaamd de “Olympic Virtual Series”, welke volgens hen ertoe dient de ontwikkeling van zowel fysieke als non-fysieke vormen van sport te bevorderen. In IOC president Thomas Bach’s woorden dient het bovendien esports fans en gaming enthousiasten van over de hele wereld te mobiliseren en potentieel nieuw Olympisch publiek te bereiken, met een speciale focus op de jeugd.

Alternatieve esports

Tijdens de 2021 OVS stonden de meer traditionele titels minder centraal en draait het vooralsnog om virtuele varianten van fysieke sporten, waaronder een Baseball-, Cycling-, Rowing-, Sailing- en Motorsport Event. Echter is dit een veelbelovende stap voor virtuele sport en zijn gaming titels zeker niet ondenkbaar bij toekomstige edities.

Voor de 2024 Paris Summer Olympics zijn opnieuw plannen voor een terugkerende integratie van online gaming. In tegenstelling tot de Asian Games biedt deze Series niet de kans op het winnen van gouden medailles. Echter geeft de Roadmap aan al vanaf 2028 volwaardige competities met prijzen te zullen organiseren. Tijdens de Los Angeles Summer Games kan men al virtuele representatie van fysieke sporten verwachten.

Voorlopig zal LoL hier logischerwijs nog even aan ontbreken (alles uiteraard op z’n tijd). In plaats daarvan maakt de organisatie onder andere gebruik van ‘Zwift’. Deze software laat toe een bike trainer te koppelen aan het interactieve platform zodat men virtueel etappes kan afleggen.

Traditionele esports

Tijdens deze Virtuele Spelen kan je ook een meer traditioneel gaming genre verwachten, namelijk simracing. De FIA (Fédération Internationale de l’Automobile), welke als overkoepelende organisatie voor ‘écht’ racing dient, helpt mee dit kampioenschap te organiseren. De gekozen titel hiervoor is het welbekende Gran Turismo Sport.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Esports-Olympics-1024x709.jpg

Met hoe simracing volgens menig motorsport professional de perfecte tool is voor trainingsdoeleinden en veel van de kwaliteiten die je hier toepast direct kunnen worden doorvertaald naar het échte asfalt is dit een optimale kans om te tonen wat esports wel niet betekent op het gebied van gamen & bewegen.

Andersom zijn er ook verschillende simracing esporters die bewezen hebben de overbrugging te kunnen maken naar real-life motorsport, zoals onze eigen Rudy van Buren die bekroond is tot World’s Fastest Gamer en daarmee een toetrede mocht maken naar het fysieke circuit.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is GettyImages-1206182524.jpg

Ook hier in Nederland wordt er door het KNAF (Koninklijke Nederlandse Autosport Federatie) volop ingezet op de potentie van gaming in de sportbranche. Op hun alternatieve “Digital KNAF” platform, waar onder andere bekende Nederlandse simracers Rudy van Buren en MaximeMXM bij betrokken zijn, organiseren zij competities in de games Dirt Rally 2.0 en Gran Turismo Sport.

Mocht het nu net zo zijn dat ook mCon esports Rotterdam hier al een sterke focus op heeft, met eerder de F1-titel en sindsdien ook iRacing. Als een van de weinige esports organisaties die zich naast alom populaire gaming genres ook hiermee bezighouden zijn we er met onze simracing division mooi vroeg bij.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is i1DSO2EySkyQKSH-1024x576.jpg

Onze ambitie vanuit mCon is altijd geweest om esports de aandacht te geven die het verdient. Nu dit wereldwijd steeds meer tractie begint te krijgen binnen de sportwereld staan wij dus klaar om volop mee te groeien!


Hoe mCon LG UltraGear de officiële vertegenwoordigende esports organisatie van Rotterdam werd lees je in onze mCon esports Rotterdam announcement.