Post thumbnail

Naar aanleiding van ons vorige artikel over simracing ben je vast wel nieuwsgierig geworden en je gaan afvragen; Hoe begin je met simracen? Wat heb je ervoor nodig? En welke keuzes zijn er qua games en setups? mCon esports Rotterdam is er om je daarin een steuntje in de rug te geven.

De games

Zoals we vorige keer besproken hebben zijn er talloze games, elk met hun eigen instapniveau en racing types. Ben je nu echt groot fan van Formule 1 en nog een beginneling, logischerwijs ga je dan voor F1. Houd je meer van door de modder slippen en heb je al wat digitale kilometers gemaakt, probeer dan eens Dirt Rally. Andere games, zoals GT Sport, Project Cars, iRacing, rFactor, Assetto Corsa en Automobilista, bieden vaak wat meer variatie in racing disciplines. Als je een volwaardige sim wilt uitproberen, maar niet de volprijs wilt betalen, is er RaceRoom. Hierin betaal je met credits alleen voor de content die je zelf wilt, zoals auto’s en circuits. Genoeg software voor iedere motorsportfan om uit te kiezen.

Dit brengt ons op het volgende; wat heb je qua hardware zoal nodig om met sim-racing te beginnen? Heb je meteen een volwaardig sim-rig nodig, compleet met force feedback stuur, pedalen met loadcell en handmatige shifter? De nieuwkomer, die eerst even kennis wil maken met deze esport, kan voorlopig prima meedoen met een controller.

De setups

Wanneer je op een gegeven moment echter merkt dat je net even die verfijnde bewegingen niet kunt maken om die apex optimaal aan te snijden, is een Logitech G stuur en pedalen al sinds lange tijd de go-to beginners setup. Sinds de introductie van hun eerste stuurwiel in 1998 heeft Logitech G een rijke historie in simracing. Op het gebied van stuurwielen bestaan er verschillende categorieën die elk op eigen wijze force feedback aan de rijder overbrengen, namelijk; ‘direct drive’, ‘belt drive’ en ‘gear drive’.

De stuurwielen van Logitech G vallen onder de laatste categorie, waarbij de force feedback door interne motoren wordt gesimuleerd met behulp van tandwielen. Deze gemakkelijk te produceren sturen bieden een hele aantrekkelijke prijs/kwaliteit verhouding, wat ‘gear drive’ setups zo populair maakt bij beginnend simracing fanaten. De Logitech G25, gevolgd door de G27 en G29 die compatibel zijn met PC en Playstation, zijn hier goede voorbeelden van. Deze hebben zich jarenlang als betaalbare, kwalitatieve eerste keus op de markt weten te zetten. Sindsdien heeft Logitech de G920 uitgebracht die compatibel is met PC en Xbox. Overigens zijn deze out-of-the-box al compleet met shifter paddles en kan je meteen sequentieel, zonder koppelingspedaal, leren schakelen.

Het mooie van sim-rigs, net als de games zelf, is dat je laagdrempelig kunt beginnen en zelf bepaalt wanneer je toe bent aan een upgrade voor een nog betere ervaring. Wanneer je er klaar voor denkt te zijn en je dat inmiddels stoffige koppelingspedaal wilt gebruiken kan je uitbreiden met een handgeschakelde shifter. Ook hoef je niet meteen te investeren in een volledig frame voor je beeldscherm(en) en racing seat, de meesten beginnen gewoon met een stuur en setje pedalen en gebruiken deze aan hun bureau. Een racekuipstoel? Je bureaustoel volstaat prima!

Er bestaan ook andere manieren om je het gevoel te geven van een echt coureur. Zo is bijvoorbeeld Virtual Reality niet alleen een geweldige toevoeging qua immersie, je ervaart hierdoor nóg beter hoe de auto zich gedraagt en kan hier net wat beter op inspelen. Je ‘voelt’ als het ware wat de auto doet, iets wat normaal gesproken toch net even ontbreekt in je stoel. Hier zullen je rondetijden ook op vooruitgaan. Voor wie wat meer uitdaging zoekt bestaat er Dirt Rally, Project Cars, RaceRoom, iRacing, rFactor, Assetto Corsa en de opkomende nieuwe Automobilista. mCon heeft zelf al de toetrede naar F1 esports gemaakt.

Goed om te weten

Het allerbelangrijkste is om er uiteraard plezier in te hebben en jezelf ook de kans te geven om beter te worden. Net als je setup moet iedereen qua skills ook ergens beginnen en er zijn genoeg games met een career-mode om op gang te komen. Mocht je er liever voor kiezen om online te trainen, veel sim’s zijn erop gericht om je in lobby’s met anderen op vergelijkbaar niveau te plaatsen. Een ander interessant feature is het behalen van licenties. Iedereen kent ze wel; de types die weten dat ze toch niet meer kunnen winnen en de match voor anderen besluiten te saboteren. Vooral tegen het einde van een slopende endurance race zou dit behoorlijk frustrerend zijn. Licenties dienen als motivatie voor simracers om respectvol met elkaar om te gaan. Veroorzaak je te veel problemen op de track, dan verlies je jouw huidige licentie en zal je bepaalde lobby’s de toegang geweigerd worden. Zo leren griefers het snel genoeg af.

Wil je ook in wereld van sim-racing duiken dan is nú het moment. Als esport krijgt het door motorsport fans en pro’s nu meer aandacht dan ooit tevoren. Wie weet staat een toekomstige carrière in (sim)racing jou ook te wachten.

#mConhype #LogitechG

Facebook     Twitter     Instagram