Post thumbnail

Leer meer over Kevin Veldman en Simon den Bekker van de mCon iRacing Division!

Geschreven door Joël Koman - 8 februari 2021

De recente deelname aan de 24-uurs endurance race op Daytona Raceway is nog zichtbaar in de achteruitkijkspiegels en de mCon iRacing Division gaat de volgende 12-uurs Endurance op Bathurst alweer tegemoet. Voordat het rijdersduo zich volledig gaat storten op hun training spreken wij tussendoor nog even Simon den Bekker en Kevin Veldman.

#1. Loop ons eens door jouw simracing verleden.

Simon;

“Toen ik een jaar of drie/vier was hebben mijn ouders een stuurtje voor mij gekocht met Midtown Madness 2. Zo’n plastic ding met zo’n negentig graden rotatie en twee pedalen.Geweldig spel trouwens, daarmee is mijn competitieve zijde een beetje omhoog gekomen. Je speelde dan niet tegen andere spelers, maar je moest races doen om andere auto’s te unlocken. Ik was nou niet bepaald goed ofzo, haha, maar ik hield niet op voordat ik ze allemaal unlocked had! Ik denk dat te hebben gespeeld totdat ik zeker een jaar of elf/twaalf was. Toen heb ik een ander stuur gekocht voor F1 2015 enzo. Daarna heb ik van een oude vriend de Logitech G27 over kunnen kopen, waarna ik pas echt ben begonnen met Project CARS en Assetto Corsa, een beetje van dat soort sims. Toen liet iemand mij eens een keertje iRacing zien en zei dat je omdat je daarin áltijd tegen andere mensen speelt, het niveau daarom wel een stuk hoger ligt. Dus ik vond dat op zich wel interessan en ben toen met iRacing begonnen. Dat is ondertussen zo’n vier jaar geleden, geloof ik.”

Kevin;

“Ik ben eigenlijk begonnen met racen met Need For Speed: Undercover op de [Nintendo] Wii. Ik speelde daarmee ook weleens multiplayer, tegen vrienden kon je daarmee ook wel leuke race-jes doen. Eigenlijk heb ik er nooit echt van gehouden om achter iemand anders te finishen, of langzamer te zijn dan iemand. Daar is het eigenlijk een beetje mee begonnen, het competitieve. Daarna ben ik Project CARS een beetje gaan spelen en aan League races gaan deelnemen. Toen ben ik op mijn Steam-vriendenlijst gaan kijken naar anderen die dat spel of andere games hadden. Daarin kwam Simon voorbij, die iRacing had, en daarop vroeg ik naar zijn review. Twee jaar geleden ben ik toen zelf deze game gaan spelen, dat was mijn échte start.”

#2. Kan je wat meer vertellen over je setup?

Simon;

“Later ben ik overgestapt naar een Thrustmaster setup met Ferrari-stuur, zonder force feedback, zat gewoon een elastiek in. Die is op een gegeven moment ook kapot gegaan. Toen heb ik dat Logitech G27 stuur overgenomen totdat ik uiteindelijk deze Logitech G setup van mCon esports Rotterdam gekregen heb. De pedalen was ik op zich al gewend, al zijn deze iets stugger, wat ook wel fijner is. Het stuur heeft nu twee motoren in plaats van één en je merkt dat je nu gewoon veel meer gevoel hebt van wat de auto doet. Je voelt terug in je handen in welk toerental je zit. Ik ben er niet per se sneller door geworden, wel meer consistent. Mijn laptimes zitten dichter op elkaar, er zit minder variatie in. Gewoon begonnen met een single-monitor, wat ik heel lang gebruikt heb, en heb vorig jaar een eigen setup gebouwd met aluminium profiel en triple-monitors. Ik moet zeggen dat dat een heel stuk fijner rijdt. Staat aan de zijkant van mijn bureau, ik hoef alleen de HDMI-kabels te switchen.”

Kevin;

“Ik gebruik nog steeds mijn Wii-mote met zo’n stuurtje eromheen. Haha, nee, ik ben overgestapt naar een Thrustmaster T150 met de standaard pedalen, die gebruikte ik twee jaar waarna ik naar de T3PA ben gegaan met clutchpedal. Die gebruikte ik totdat ik het geweldige Logitech G-setje kreeg. Ik behaal momenteel al betere resultaten dan ik met mijn vorige ooit deed. Het rempedaal is ZOVEEL beter dan wat ik eerst had dat ik er gewoon sneller van geworden ben. Ik heb nu gewoon zoveel meer controle met remmen door kleine inputs die ik kan geven dat ik nu ergens tussen de tien/twintig procent kan remmen, bij mijn oude was dat vijftig/honderd procent. In de tussentijd heb ik ook nog een Playseatje gekocht, een vrij simpele, niks speciaals. Die schuif onder mijn bureau wanneer ik ga racen. Ik gebruik ook een triple-screen en ook deze schuif ik aan de kant als ik aan het werk ben. Best wel wat schuifwerk, maar ehhh… het werkt.”

#3. Wat zou jouw ideale setup zijn?

Simon;

“Ik wil nog wel ooit echt een direct-drive wielbasis met een Porsche 911 RSR replica stuur en Heusinkveld pedalen met load-cell. Dat is echt een droom-setup.”

Kevin;

“In mijn plannen voor de komende jaren wil ik een setup zoals Simon bouwen; gewoon zo’n standalone ding púúr voor simracing, drie schermen, tussen de 27” en de 30” inch zodat je gewoon een goede overview hebt. Sowieso een direct-drive wielbasis van Simcube, waarschijnlijk een Porsche 911 replica-stuur, Heusinkveld pedalen en een kuipstoel.”

#4. Hoe vind je het om voor mCon esports Rotterdam te rijden?

Simon;

“Sinds eind oktober 2020 rijd ik nu voor mCon, denk ik. Ik vind het wel gezellig, iedereen wil elkaar helpen ook qua setups. Het helpt om nu ook snellere mensen om je heen te hebben. Iedereen geeft elkaar altijd tips om als team beter worden. Daarom wilde ik zo graag in dit team terechtkomen. Ook hebben we vanuit mCon toen de mConnect avond gehad, dat was ook leuk zodat je de andere esporters een beetje leert kennen. Niks te klagen, behalve dat ik niet kan wachten totdat ik eens mijn GUICE pakket ontvang, haha.”

Kevin;

“Er is veel onderlinge steun. We staan altijd voor elkaar klaar om te helpen beter te worden met tips en advies. Dat we nog op ons GUICE pakket wachten is bij ons inmiddels een beetje een meme geworden, haha.”

#5. Wat is een racing moment dat jou nog altijd bijstaat?

Simon;

“De vijfde plek die we zonet een paar minuten geleden behaalden. Nee, haha, Kevin en ik hebben vorig jaar met nog iemand anders de 24-uurs Endurance van Le Mans gereden en toen zijn we ondanks een zware tegenslag zevende geworden van het GTE-veld, dat blijft mij ook altijd bij. Het zuurste was dat nadat een rijder op ons inreed [door netcode] zelf géén damage had, terwijl wij volop een muur ingereden waren en een zeer lange pitstop moesten maken om de auto te repareren. Zij zijn toen P3 geworden. Alsnog positief dat we ondanks alles P7 zijn geworden. Ik heb in totaal wel tien uur in die auto gereden!”

Kevin;

“Inderdaad de 24-uurs Endurance van Le Mans. Het was eenzelfde soort event als Daytona laatst. Wat mij het ergste bijstaat van toen; we lagen destijds P3 en ik ging voor P2. We werden gewoon gemurdered door de persoon voor ons, waardoor we uiteindelijk echt veel te lang in de pits hebben gestaan. Dat was best zuur. Mijn eerste Roadcar win op Belle Isle, Detroit met mijn nieuwe setje zal ik ook niet snel vergeten. Dat was samen met Simon, die aan het begin crashte, dus op een gegeven moment lap’te ik hem en heb ik hem heel lief gevraagd of hij P2 even een kleine seconde op wilde houden om mij een beetje ademruimte te geven.”

#6. Wat is voor jou de grootste prestatie tot nu toe?

Simon;

“Vorig seizoen hebben we een topsplit op Sonoma moeten rijden. Toen ben ik begonnen en heb twee uur gereden op een baan die ik bij aanvang nog erg moeilijk vond. Ik had behoorlijk geoefend en heb die twee uur PERFECT gereden. In de Audi R8 GT3 nog wel, erg moeilijk als je die wilt pushen.”

Kevin;

“Dat is opnieuw Le Mans van toen, want nadat we best wel lang in de pits hadden gestaan heb ik een gigantische nacht-stint van zeker acht uur gehad waarin ik behoorlijk veel tijd heb kunnen terugkrijgen, al zeg ik het zelf. Samen met Simon hebben we onszelf naar P7 weten te krijgen vanaf P16. Puur op basis van onze ‘pace’, niet omdat anderen crashten.”

#7. Als je een simracing coureur moest kiezen die jou nog wel wat bij kon brengen, wie zou dat zijn?

Simon;

“Voor mij zou dat Joshua Rogers zijn die allerlei tutorials doet voor VRS (Virtual Racing School). Fijn om naar hem te kijken, want hij legt heel goed uit wat je inputs doen met je auto. Hij vertelt niet zozeer alleen wat je moet doen om sneller te gaan, hij legt ook uit wat voor effect het heeft op je auto waardoor je sneller gaat.”

Kevin;

“James Baldwin, die momenteel ook actief is in de GT3 Series, volgens mij. En van de iRacing Porsche Pro Series, als ik daar van iemand wat zou kunnen leren dan is dat Kevin Ellis Jr. wel. Vorig Seizoen had hij eigenlijk echt een slecht seizoen, maar dit seizoen begon hij meteen gigantisch sterk met drie wins. Ik ben écht fan van hem.”

#8. Hoe vullen jullie elkaar aan om zo’n goed racing duo te vormen?

Simon;

“Kevin heeft dé pace, hij kan echt snelle rondes neerzetten. Als ik iets moet weten over hoe ik hier of daar sneller kan zijn, kan ik daarvoor altijd bij hem zijn voor vragen, en dat scheelt soms echt drie/tiende op een rondje. Dat maakt wel echt dat ik qua pace bij hem in de buurt kom. Ik denk dat ik wel de kalmte binnen ons team ben, denk altijd logisch na over de fueling, of dat het verstandig is wie wanneer te passeren enzo.”

Kevin;

“De enige reden dat ik momenteel zo snel ben is omdat ik simpelweg niet de langzaamste rijder [van het duo] wil zijn. Dus als ik Simon’s rondetijden zie dan kan ik er gewoon twintig uur voor gaan zitten en ik ga niet stoppen totdat ik sneller ben dan hem. MAAR daarna vertel ik hem ook waar dat door komt, zodat we wel samen die extra pace erin krijgen.”

#9. Vertel eens wat er zo goed is aan jullie mCar(s).

Simon;

“We hebben aan het begin van het seizoen vooral de Lamborghini Huracan GT3 gereden, omdat die mid-engine is is die op zich lekker stabiel, dus daar rijden we veel in. De BMW M8 GTE die we met de 24-uurs Endurance reden vond ik ook erg fijn en die zag er natuurlijk geweldig uit met al onze namen enzo. Dat zijn wel echt mijn favorieten tot nu toe. En tenslotte de Mclaren MP4-12C GT3 die we vandaag reden. Dat lag ook aan het circuit; je moet echt een Mclaren-circuit hebben om die goed te kunnen rijden. De MP4-12C is heel erg goed onder het remmen, maar niet zo geweldig onder hoge snelheidsbochten, wil aan de achterkant nog weleens uitbreken. De Huracan is veel stabieler daarin.”

Kevin;

“Ik ben ten opzichte van Simon wel een groter fan van de Mclaren MP4-12C GT3, maar dat is omdat ik mijn auto’s liever wat meer oversteer-y heb en Simon wat meer understeer-y. De Lamborghini Huracan GT3 is daar gewoon de perfecte match voor ons beiden voor, een goede balans daartussen. De BMW M8 GTE is ook geweldig, stabiel, doet wat ie moet doen. Ik ben zelf toch wel echt meer fan van de 911 GTE, ik ben dan ook meer een Porsche-fan. Hoe die remt, hoe die handle’t, de snelheden, het past allemaal gewoon beter bij mijn rijstijl. Hij is alleen wel wat onstabiel, als je begint te pushen wil ie weleens van je wegglijden.”

#10. Op welk circuit voel je je het meest thuis en waarom?

Simon;

“Voor mij Zandvoort, nummer één, altijd. Ik vind het heerlijk vloeien, kan er ook best snel op rijden. Daarnaast Nürburgring Nordschleife, ben daar niet de snelste, gewoon leuk om te rijden. Maar vóór de 24-uurs endurance op dat circuit gaan daar zeker nog een paar secondes van af. Daarnaast zijn Road of America, Sonoma en Daytona ook drie van mijn favorieten. Nu ik erover nadenk best wat Amerikaanse circuits eigenlijk. Wat meer klassieke circuits waarbij je de ene bocht goed moet aansnijden om de volgende ook goed te kunnen nemen, dus ook wel een mix van vloeiend en technisch. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Nürburgring Nordschleife, je moet daar echt weten hoe je daar de ene bocht pakt om geen tijd te verliezen op de volgende. Als je dat allemaal goed samenpakt dan vloeit het heel lekker, doe je dat niet dan verlies je meerdere seconden per bocht.”

Kevin;

“Mijn meest favoriete circuit aller tijden is Le Mans, hier heb ik ook de meeste kilometers op gemaakt in elke sim. Vanaf jongs af eigenlijk al fan geweest van World Endurance Championships, heb dit ook altijd gekeken en gevolgd. Daarnaast vind ik Spa-Francorchamps ook heerlijk vloeien, voelt gewoon echt goed wanneer je deze [apex] goed raakt. Belle Isle vind ik ook geweldig omdat je daar weinig ruimte hebt voor fouten; je moet daar gewoon je ‘markers’ raken, anders sta je in de muur. En tenslotte de Nürburgring Nordschleife om dezelfde reden eigenlijk, raak je deze punten niet, dan ben je gewoon klaar.”

#11. Welk doel zou je graag eens willen behalen?

Simon;

“Ik wil sowieso een keer de 24-uurs Endurance op Le Mans winnen. En dan maakt het mij niet uit in welke klasse, ik moet hem gewoon een keer winnen. En de 24-uurs Endurance van de Nürburgring Nordschleife, als we daarin de top 10 weten te behalen ben ik al blij. Qua grotere doelen, een keer op een event op een stage tegen anderen rijden.”

Kevin;

“Mijn grootste ambitie is op dit moment om elke Endurance race die iRacing te bieden heeft op z’n minst een keer te winnen (het liefst nog vaker). Daarbuiten de officiële leagues opzoeken om de mCon brand hoog op te zetten zoals bijvoorbeeld in de officiële Porsche series.”

#12. Wat voor raad kunnen jullie beginnend rijders meegeven?

Simon;

“Gewoonweg niet stoppen, NOOIT. Ook al zit het tegen, neem gewoon een korte pauze en begin overnieuw. Dat is ook de enige reden dat ik de Nürburgring Nordschleife geleerd heb; je crasht, je start opnieuw en je gaat weer. Als je dat blijft doen dan kom je wel bij die tijden die wilt behalen en dan wordt je vanzelf beter. Dat is echt het advies dat ik zou delen.”

Kevin;

“Ik zou wel een ander circuit aanraden; Le Mans. Je hebt dan vrij lange rechte stukken en dus ook vrij veel tijd om de bocht te analyseren. Er valt daarop zoveel tijd te winnen door gewoon rondjes te blijven rijden en dingen steeds nét iets anders te doen, je wordt daardoor automotisch sneller. Inderdaad nooit stoppen. Maakt in principe echt niet uit met wat voor setup je begint, zodra je eenmaal aan je stuur en pedalen gewend bent kan je net zo snel zijn als iemand die duizenden in zijn setup gestopt heeft. Het is maar net hoe jij je toekomst bouwt in simracing.”

Bijzonder om te zien hoe twee simracing coureurs met een opvallend begin in arcade racing games uitgegroeid zijn tot het talent dat ons nu mag vertegenwoordigen. Zo zie je maar dat je voor een succesvolle toekomst in deze esport niet per se simracing met de paplepel hoeft te zijn ingegoten.

Met speciaal dank aan coureurs Simon en Kevin én teammanager Walter Lemmens (Cholover7) van onze iRacing Division.

mCon esports Rotterdam leading the pack!

Wellicht hebben we je nieuwsgierig gemaakt naar deze esport. Gelukkig heeft mCon precies wat je nodig hebt. Meer weten?

Lees hier meer over deze esport.

Lees hier hoe je zelf begint met simracen.


Logitech G als sponsor hebben komt met de nodige extraatjes en beide rijders zijn inmiddels zeer tevreden over de setup die zij hebben mogen ontvangen;

De pedalen was ik op zich al gewend, al zijn deze iets stugger, wat ook wel fijner is. Het stuur heeft nu twee motoren in plaats van één en je merkt dat je nu gewoon veel meer gevoel hebt van wat de auto doet. Je voelt terug in je handen in welk toerental je zit. Ik ben er niet per se sneller door geworden, wel meer consistent. Mijn laptimes zitten dichter op elkaar, er zit minder variatie in.”~Simon

Ik behaal momenteel al betere resultaten dan ik met mijn vorige ooit deed. Het rempedaal is ZOVEEL beter dan wat ik eerst had dat ik er gewoon sneller van geworden ben. Ik heb nu gewoon zoveel meer controle met remmen door kleine inputs die ik kan geven dat ik nu ergens tussen de tien/twintig procent kan remmen, bij mijn oude was dat vijftig/honderd procent.”~Kevin

Benieuwd wat Logitech G jou te bieden heeft? Bekijk dan hier hun simracing hardware.


Het begin van de 24-uurs Endurance op Daytona Raceway is hier in zijn geheel terug te zien.