Post thumbnail

Meet the team: Max en Joshua van de mCon iRacing Division

Geschreven door Joël Koman - 18 januari 2021

Een beter moment dan dit om jullie kennis te laten maken met ons volgende coureursduo konden wij ons niet bedenken; de mCon iRacing Division heeft zonet een primeur gemaakt door hun eerste Endurance race overwinning in de VRS competitie en dat mede dankzij een nieuw simracing rijder die hierin zijn debuut maakte. Ambitieuze rookie Max Hartung en doorgewinterd veteraan Joshua Waslander vertellen jullie meer over hun ervaringen en delen de nodige kennis.

#1. Hoe zijn jullie simracing carrières van start gegaan?

Max;

“Volgens mij begon het met Project Cars 2 toen ik iemand ontmoette die aan simracing deed met enkel een controller. Ik kocht de game zelf en speelde ook casual met een controller en vond het meteen al leuk. Toen stopte ik even totdat ik een wiel kocht voor de F1-game, waardoor ik vaker begon te spelen. Ook speelde ik een beetje Forza Horizon. Daarna kocht ik een aantal andere games, zoals de beide Assetto Corsa-titels, waardoor ik écht hooked raakte. Toen ik eenmaal meer vertrouwen kreeg in mijn rijgedrag begon ik in iRacing. Voorheen speelde ik alleen tegen AI, dit is wat me ertoe bracht competitief te rijden. De rest is geschiedenis.”

Joshua;

“Het begon lang, lang geleden op de Xbox 360 met Forza 3, maar het was niet echt racen waar ik van hield, het was drifting. En ik bleef dat doen totdat ik meer met het echte racen begon. Ik speelde bijna elke racegame, waaronder een groot deel van de Forza-serie. Ik speelde ook Assetto Corsa en racete meestal op de Nürburgring Nordschleife. Er was een server die altijd 24/7 actief was, ik kwam van school af en sprong achter mijn PC en mijn stuur. Ik drifte in Forza Horizon ook al op dat circuit, dus het werd bekend terrein voor mij. Het begon pas echt toen mijn vader me een stuur gaf voor mijn verjaardag en ik wat F1 2017 speelde, ik deed wat public lobby’s hier en daar, toen ineens uit het niets bijna de hele lobby gevuld was met Nederlanders, ze kwamen allemaal tegelijk binnen met dezelfde clantag. Het was op Monaco en ik had zoiets van; “Game on!”. Ik deed wat extra moeite en kwam op de tweede plaats. Ze stuurden me een bericht en stelden zichzelf voor als een racegroep die elke zondag racen en vroegen of ik mee wilde doen. Dus ik zei natuurlijk ‘ja’. Meestal was ik in public lobby’s de snelste. Tijdens mijn eerste race met hen werd ik echter zesde, waar ik niet blij mee was. Dus begon ik weken van tevoren te oefenen, elke dag, de hele dag. Ik was veel sneller geworden en ging zelfs naar de Ziggo League op tv. Helaas ging ik niet door, maar ondanks allerlei lag en input vertraging door verkeerde setups werd ik toch nog derde, dus ja….. Toen gaf Cho [lover7] (mCon iRacing Division teammanager) mij de kans om mee te rijden met hen. Ik was erg blij met onze eerste race. Sindsdien ben ik hier.”

#2. Vertel eens over je setup.

Max;

“Ik heb een complete Fanatec-setup. Ik wilde altijd de beste hardware uit de kast halen, en hoewel het niet dé beste is, komt ie in de buurt. Daarnaast heb ik een inklapbare wielbasis met Formula Clubsport V2 stuur en ik heb CSL Elite pedalen, die ene met twee pedalen, zonder de koppeling. Voor een entree in simracing is het redelijk goed, behoorlijk hoog eigenlijk, maar ik was vanaf het begin erg toegewijd en was ervan overtuigd dat dit de juiste setup was om mee te starten.”

Joshua;

“Vroeger had ik een Thrustmaster T150 die werd geleverd met sh*tty pedalen en toen ik eens aan het driften was, brak het gaspedaal. Uiteindelijk brak ook mijn wiel toen mijn shifterpaddles vast kwamen te zitten. Ik kocht een nieuwe Thrustmaster-wielbasis die zo zwaar was dat mijn bureau begon te buigen, dus tikte ik een goedkope Playseat op de kop. Ook kocht ik een breder scherm met een arm om deze te kunnen verplaatsen. Hij staat aan de zijkant van mijn bureau, dus ik hoef de boel niet eerst helemaal op te zetten, kan er gewoon in springen.”

mCar

#3. Beschrijf de perfecte setup eens.

Max;

“Ik heb eigenlijk een behoorlijk gedetailleerde droomsetup. Een bedrijf genaamd SimLab maakt aluminium rigs, de P1X is mijn favoriete rig, zou ik zeggen. Een triple-screen setup, een wielbasis met direct drive met Precision Sim Engineering replica-wiel van de Porsche RSR en Heusinkveld-pedalen, Sprints of Ultimates ofzo.”

Joshua;

“Ik moet heel voorzichtig zijn met mijn huidige wiel omdat het kapot is, dus ik zou graag een direct drive hebben, maakt niet zoveel uit welke. De meest realistische pedalen die ik kan krijgen, het dichtst bij real-life pedalen. Ik zou graag een wielbasis hebben met een quick release zodat ik de stuurwielen kan verwisselen, want uit ervaring gesproken: driften met een F1-wiel gaat je pijn opleveren, haha….. Ook wil ik een manual shifter en een handrem, om te driften uiteraard.”

#4. Hoe bevalt het om te racen in onze iRacing Division?

Max;

“Ik ben hier nu twee of drie weken, het is mijn eerste echte team. Omdat ik veel thuis ben, kan ik alle berichten van het team voorbij zien komen. Het is eigenlijk het gekste dat ik ooit heb gezien; de toewijding en passie voor de esport is duidelijk merkbaar en ik houd er erg van. Iedere rijder hier is behoorlijk snel, vooral Joshua en Tom, met wie ik onlangs heb gereden. Ik kan veel van ze leren en ik kijk zeker uit naar toekomstige races.”

Joshua;

“Voorheen maakte ik deel uit van Team Rock Racing (het vorige simracing-team van Cholover7), wat vervolgens de mCon iRacing Division werd, dus het was vooral een naamswijziging voor mij. Wel hebben we nu financiële steun, leuke community-evenementen en meer activiteit in onze chatgroep, meer passie, meer drive om sneller te worden. We hebben ook nieuwe leden die veel positieve energie meebrengen, zoals Max. Hij is nieuw, maar hij is een clean fighter. Bijvoorbeeld onze tweede race op de Nürburgring Nordschleife, de persoon achter hem was iets sneller, maar Max maakte het hem zeker niet gemakkelijk, gaf hem echt een “run for his money”. Dat geeft me een boost, ik wil meer oefenen, meer racen. We gaan met drie nieuwe leden meedoen in de BMW GT3 aan de 24-uurs van Daytona en ik ben het meest long-time lid van ons team dat deelneemt. Ik vind het leuk om deze nieuwe mensen te ontmoeten. We delen allemaal hetzelfde doel, dezelfde passie. Ik houd van de weg die we nu inslaan.”

mCon Rotterdam iRacing Division

#5. Welke momenten staan je nog het meest bij?

Max;

“Een goed moment zou natuurlijk de recente overwinning van de GT3-race op de Nürburgring Nordschleife zijn natuurlijk! De race de dag erna, waarin we P2 finishten, was zeker ook niet slecht. Als het op slechte momenten aankomt, is dat altijd te verwachten in iRacing. Zoals wanneer je crasht in de eerste ronde of zelfs in de eerste bocht vanwege anderen, daar kan je weinig aan doen.”

Joshua;

“Ik heb een slecht moment dat absoluut een zure smaak in mijn mond achterliet. Ik reed met de LMP op Road America. In iRacing is er zoiets als ‘netcode hits’; dat is wanneer twee auto’s botsen, hoewel er nog steeds genoeg ruimte is tussen beide. Deze tegenstanders waren me de hele race aan het trollen en probeerden me af te leiden zodat ik een fout zou maken. Ze waren erop uit om me te raken. Ik zat nog zeker een meter van een andere coureur verwijderd en heb hem toch ge-clipped door een ‘netcode hit’. We lagen uit de race en hun griefing werd nóg erger. Oh, man, de berichten die ze achteraf stuurden…. ik had ze moeten reporten. Daarna heb ik een tijdje niet gesimracet, de motivatie ontbrak. Aan de andere kant, toen ik eens een keer drifting oefende, had ik het meeste plezier dat ik ooit heb gehad. Af en toe als je in public lobby’s bent, kom je iemand tegen die wil tandemdriften, oftewel zo dicht mogelijk bij elkaar. Als je zo iemand ontmoet kan je urenlang lol hebben samen. Dit keer leerde ik iemand kennen met wie ik minstens vier uur lang non-stop tandem driftte!”

#6. Op welke prestatie ben je het meest trots?

Max;

“Mijn hoogtepunt was toch echt de laatste overwinning van de VRS Endurance-race op de Nürburgring Nordschleife en de P2 de dag erna. Het hele weekend was een gigantisch hoogtepunt voor mij.”

Joshua;

“Mijn hoogtepunt was om op tv te zijn voor de Ziggo League, waar ik derde werd. Ik won niet, maar ik had te allen tijde de closest gap op een ander. Een cameraman kwam naast me, volop in mijn gezicht. Dat is ongeveer het meest irritante ooit als je probeert te focussen, haha. Achteraf ging ik naar de livestream kijken en ongeveer negentig procent van de tijd lieten ze mij op de uitzending zien, battle’nd met mijn tegenstander. De twee coureurs in P1 en P2 waren ex-profs die eerder ook al aan deze competitie deelnamen en gingen door naar het volgende evenement. Ik was erg blij dat ik zo dicht bij deze betaalde coureurs kwam. Aan het einde van de avond schoof mijn vader een biertje in mijn handen, feliciteerde me en vertelde me “Goed gedaan!”. Hij is er altijd voor mij geweest, of het nu op het echte racecircuit was of op de stream. Ook bouwde hij zelfs mijn eerste setup en kocht mijn eerste stuur. Kortom: hij is eigenlijk dé reden voor de start van mijn carrière. Het was ook leuk om op tv in de schijnwerpers te staan!”

mCar

#7. Van welke simracing coureur geloof je wel wat te kunnen leren?

Max;

“Er zijn veel Youtubers en streamers waar ik naar kijk, sommige meer voor entertainment en sommigen om wat van te leren. Jimmy Broadbent is een goed voorbeeld van beide. Als ik rempunten en dergelijke wil leren voor nieuwe tracks, zoek ik hem op. Allicht geen specifieke simracer, maar Setup Shops uploaden periodiek video’s over auto’s en tracks; ook erg nuttig voor mij om van te leren.”

Joshua;

“Niemand in het bijzonder. Als ik echt radeloos ben, zoek ik tutorials op YouTube. Of ik probeer tijdens de training iemand te zoeken die clean en consistent rijdt, probeer achter die persoon te blijven en diegene zijn racelijn te copy’en. Als ik zou moeten kiezen, zou het Jimmy Broadbent zijn. Racen is vaak zo serieus. Op de een of andere manier kan hij heel competitief zijn en er ook veel plezier mee hebben. Ik wil niet te serieus zijn en het plezier eruit drainen, zoals ik eens had met CS:GO. Ik oefende op een gegeven moment veel te veel totdat het niet eens meer leuk was. Het begon een baan voor mij te worden en ik werd er niet eens voor betaald! Racen (en driften!), is iets wat ik doe om te ontspannen.”

#8. Hoe vormen jullie samen zo’n goed simracing duo?

Max;

“Joshua is altijd voorbereid en ready-to-go en als ik aan de beurt ben, probeer ik het tempo bij te houden, geen fouten te maken en natuurlijk poog ik de overwinning mee naar huis te nemen. Voorlopig is dit mijn taak als nieuwkomer, en het heeft ons nu tot toe al twee keer succes gebracht. Voorlopig doen we slechts endurance races van drie uur, ofwel een stint van een uur voor de ene coureur en een stint van twee uur voor de andere coureur. Met voldoende oefening, zij we klaar voor Daytona en denk ik dat we allebei drie uur lange stints per coureur aankunnen.”

Joshua;

“Max is vrij nieuw voor mij als persoon dus ik leer nog steeds zijn krachten, net als hijzelf. Het is leuk om te zien hoe deze jonge gast precies begint waar ik ben begonnen; met een endurance race op de Nürburgring Nordschleife. Voorafgaand aan onze eerste race sprak ik hem nauwelijks, behalve dat ik hem een paar minuten van tevoren vroeg of hij ready was en wie van ons de kwalificatie doet. Tijdens de race zelf hebben we samen volop gelachen dus de sfeer was best goed. Ik besloot niets te verwachten van hem, ik ging mijn eigen steentje bijdragen en mij volledig inzetten, dat was mijn focus. Toen hij in de auto stapte, had hij een klein ongelukje en raakte een muur. Kan gebeuren, de auto was nog prima in orde, de vering shiftte een beetje. Hij vervolgde voorzichtig zijn ronde, speelde in op de wegligging van de auto en reed vervolgens verder in zijn normale tempo. Dat laat zien dat hij weet wat hij doet en hoe hij zich moet aanpassen. Sommige mensen die ik ken zouden zoiets naar hun hoofd laten gaan en daarom vaker crashen. Hij raapte zichzelf op en ging weer op weg. Hij is nieuw maar laat al een glimp zien van potentie.”

mCon mCar

#9. Wat is er zo goed aan jullie mCar(s)?

Max;

“Ik ben pas onlangs gepromoveerd naar een hogere klasse, dus ik mag niet alle auto’s besturen die ik wil. Tot nu toe vind ik GTE vooral leuk en GT3 is ook een van mijn favoriete klassen, heel divers qua auto’s, waarbij de Porsche 911 mijn favoriet is. Vanwege het geluid natuurlijk! Maar ook het remmen is zeer geschikt voor mijn rijstijl. Je moet bij elke auto anders leren trailremmen, en dat is makkelijk leren met de GTE, want het is heel “normaal”. Over het algemeen is verschil tussen de GTE en GT3 als dag en nacht. Maar wat het remmen betreft is de GT3 Cup Car in principe hetzelfde. Iets losser bij het in- en uitrijden van een bocht, omdat je ABS mist, maar dat vind ik eigenlijk best wel leuk. Ik houd ervan om ‘on the edge’ te rijden. Ik reed in de BMW M4 GT3, die erg stabiel is, een beetje meer understeery dan oversteery. Het is een nieuwe auto voor mij, maar brengt veel concurrentie op de meeste circuits en ik rijd er graag in. En onze Ford GT en BMW M8 mCon liveries zien er gewoonweg geweldig uit.”

Joshua;

“Ik heb een sprintrace gereden met de Ford GT, die vond ik erg aantrekkelijk omdat hij meestal zwart was met oranje accenten, in tegenstelling tot voornamelijk oranje met zwarte accenten. Ik vind het uiterlijk van de auto zelf erg mooi en in combinatie met de mCon-kleurstelling, het was als “BAM! Dat daar is nu mijn favoriete auto! Ik zag enkele van de nieuwe liveries die we zullen gebruiken tijdens de 24-uurs op Daytona, daar kijk ik naar uit.”

#10. Op welk circuit rijd je het liefst en waarom?

Max;

“De Nürburgring Nordschleife natuurlijk! Le Mans ook, vanwege de real-life races. En dan is er ook Road Atlanta, waar ik nog nooit eerder van had gehoord. Door iRacing heb ik het leren kennen en het is nu een van mijn favorieten. Ik geef de voorkeur aan historische tracks, ik houd gewoon van de lay-outs ervan en ook van snelle tracks die niet bijzonder smal zijn.”

Joshua;

“Ik hou van tracks met hoge risico’s, zoals de Nürburgring Nordschleife. Als iemand ver vooruit ligt en je hebt ongeveer hetzelfde tempo, dan moet je risico’s nemen om tijd te winnen en diegene te pakken te krijgen. Op de meeste tracks heb je genoeg grind of gras om terug te keren. Meestal verlies je alleen tijd, in dit geval ligt er meestal wat gras en een stalen barrière op je te wachten. Dat vind ik leuk, het is een beetje als een rally-etappe. Als je een fout maakt, zou het zomaar je laatste kunnen zijn.”

mCon Rotterdam iRacing

#11. Naar welk doel streef je?

Max;

“Het winnen van de 24-uurs van Le Mans, van de Nürburgring Nordschleife, misschien allebei. Misschien zelfs niet alleen in iRacing, maar ook in het echt, als dat op de een of andere manier mogelijk is, haha! Dat zouden voorlopig mijn grootste doelen zijn, zou ik zeggen.”

Joshua;

“Ik heb een lijst, het maakt niet uit welke auto ik gebruik; ik wil winnen in elke 24-uursrace op elk circuit waar er een gehost wordt. Het liefst natuurlijk bij mCon, want we zijn inmiddels niet enkel een team, we zijn nagenoeg een familie. Als iemand ergens een bepaald probleem mee heeft, zoals een rij-setup die niet voor diegene werkt, komen er minstens drie mensen opduiken die willen helpen met een setup die ze hebben gevonden of wijzigt eigenhandig files voor hem. Bovendien heeft iedereen altijd advies als iemand moeite heeft een bepaalde bocht aan te snijden. Ik sta er in ieder geval niet alleen voor om deze droom verwezenlijken.”

#12. Wat zouden jullie beginnend rijders adviseren?

Max;

“Probeer misschien om te beginnen door consistent en secuur te zijn, niet altijd te focussen op winnen en te enthousiast te worden over het behalen van die tweede of zelfs eerste plaats. Blijf kalm en rijd clean. Bekijk veel video’s, zelfs real-life racen kan je helpen om sneller te worden in simracing. Alle informatie over auto’s en tracks, hoe je moet remmen en gas geven, hoe je in elke bocht de juiste lijn kunt aansnijden, dat kan en zal je echt helpen.”

Joshua;

“Zoek een gepast stuur, niet te zuinig maar ook niet per se het duurste stuur ter wereld. Zoek een spel met veel variatie, zoals bijvoorbeeld Project Cars 2 veel autoklassen biedt om in te rijden. Het is niet het meest realistische spel dat je zult vinden, maar het heeft voor ieder wat wils, dingen als rallycross en zelfs driften! Project Cars 3, daar praten we niet over….. Je kunt honderden video’s bekijken en het zal zijn als huiswerk bestuderen voor een examen. Op die manier kan het saai worden om dingen te leren. Ga gewoon op pad en zorg dat je plezier hebt. Als je iets tegenkomt dat je leuk vindt, zoals een auto of circuit, blijf er dan bij. Wanneer je datgene onder de knie hebt, wordt het tijd om video’s te kijken en bepaalde setups te vinden om mee te spelen. Wees niet meteen competitief. Er kan een behoorlijke leercurve zijn. Kijk niet te veel om je heen naar anderen en heb eerst plezier op je eigen niveau.”

mCon iRacing Division

Ambitie hebben deze coureurs in ieder geval overduidelijk genoeg. Waar Joshua al heel wat podium posities op zijn naam heeft zal Max nog moeten laten zien wat hij huis heeft. Gezien hun recente P1 op de Nürburgring Nordschleife twijfelen wij echter geen moment aan zijn talent en naar aanleiding van zijn prestaties is hij officiëel opgenomen in de mCon iRacing Academy!

Met speciaal dank aan coureurs Max en Joshua én teammanager Walter Lemmens (Cholover7) van onze iRacing Division.

mCon Rotterdam mCar
We doen niet alleen closed wheel racing, ook in open wheel racing domineert mCon de grid!

Wellicht hebben we je nieuwsgierig gemaakt naar deze esport. Gelukkig heeft mCon precies wat je nodig hebt. Meer weten?

Lees hier meer over deze esport.

Lees hier hoe je zelf begint met simracen.


Beide rijders zijn zeer te spreken over de Logitech G productline, of je nu beginner of geavanceerd simracer bent;

Mijn vriend heeft een Logitech G setup, een behoorlijke setup voor nieuwkomers. Het heeft een zeer meeslepend gevoel en een aantal van de snelste racers die ik ken, gebruiken nog altijd een Logitech G setup.”

~Max Hartung

“Als iemand mij zou vragen waarmee te beginnen met simracing, verwijs ik ze naar een Logitech G setup. Je hebt daar een heel goed stuur aan, zeker voor dat geld, compleet met force feedback, het biedt alle benodigdheden voor een complete simracing ervaring.”

~Joshua Waslander

Benieuwd wat Logitech G jou te bieden heeft? Bekijk dan hier hun simracing hardware.


Mocht je de live primeur gemist hebben, kan je uiteraard terugkijken hoe de jongens hun eerste endurance race overwonnen.