Post thumbnail

Simracing als alternatief voor ‘echte’ motorsport

Geschreven door Joël Koman - 22 mei 2020

Sinds een zeker virus roet heeft gegooid in veel van de langverwachte motorsport events van dit jaar, hebben diverse racing branches zich verplaatst naar de esports variant. Wellicht een idee om eens te kijken waar al die hype nu om draait.

Simracing, wat is dat eigenlijk?

Simracing heeft in zeer korte tijd een gigantische groei in populariteit doorgemaakt, niet alleen door kijkers die hier massaal op gedoken zijn om toch nog van de spanning van racing competities te kunnen genieten, maar ook door talloze real-life coureurs die hierin een manier hebben gevonden om door te blijven trainen nu de echte circuits off-limits zijn. Zelfs sponsors zijn gaan inzien wat een veelbelovende esport dit is, een die verrassend veel diepgang heeft, net zo entertaining kan zijn, net als het echte werk kan worden gebroadcast en waar voor hen dus wel degelijk grof geld in zit. Kortom, voor iedereen die zich bezighoudt met echte motorsport (misschien op pitcrews na dan) biedt sim-racen een uitstekend alternatief.

Het zit hem eigenlijk al in de naam; deze games simuleren op zoveel mogelijk manieren de werkelijkheid. Bij de meeste sim’s heb je helemaal zelf in de hand hoe realistisch je wilt spelen. Je kunt de handling verstellen, de AI aanpassen en zoveel opties als weersomstandigheden, tracklimits, penalties, benzineverbruik, bandenslijtage, schade en pitstops aanzetten als je wilt.

De simracing community bestaat inmiddels al jaren, veel echte coureurs moesten echter nog even wennen aan deze overstap. Het is een van de weinige esports met een real-life variant en een overstap van esports naar motorsports zal in de toekomst daarom zeker niet vergezocht zijn. Waar de meeste topcoureurs van nu allemaal begonnen zijn met karting, zou simracing zomaar de nieuwe instap in motorsport kunnen worden. Zeker interessant om te zien dat er tussen de esports coureurs en echte coureurs nu veel gelijkwaardige competities zijn waarvan de uitkomst van een match van tevoren nog helemaal niet vastligt. Binnen mCon esports racet Jeroen Kweekel onder andere in de Formule 1 Ziggo eBattle Pro League. Vorig seizoen wist hij daar de tweede plek te behalen.

Wat simracing esports & motorsport fans te bieden heeft

Hoewel niet iedere game evenveel gefocust is op het op realistische wijze nabootsen van motorsport, wordt zo’n beetje iedere racediscipline in simracing wel vertegenwoordigd. Voor ieder wat wils, of je nu houdt van karting, rally(cross), GT, Le Mans, NASCAR, IndyCar of Formule 1.

Hierboven zie je een van de Simracing simulatoren van Speedseats waar bezoekers gebruik van konden maken tijdens BEECON 2019.

Als vervanger van de officiële Formule 1 Grand Prix 2020, die helaas moesten worden gecancelled, werd de toepasselijk genaamde Virtual Grand Prix in F1 2019 gehouden. Deze competitie bracht onder het motto “We. Race. On.” en de hashtag ‘NotTheGP’ verscheidene esports en motorsports coureurs samen. Zo namen populair simracer Jimmy Broadbent en zelfs Mclaren F1-coureur Lando Norris nam hieraan deel.

De toekomst van simracing

Inmiddels is F1 2020 is aangekondigd en deze zal een ietwat old-school maar toch langverwachte split-screen feature bieden. Leuk om weer eens met vrienden thuis op de bank elkaar te proberen af te troeven. Net als de real-life variant is F1 een van de populairste esports van het moment. Bovendien wordt deze als een van de meer laagdrempelige gezien, ook wel ‘sim-cade’. Zoals je wel kunt raden staat deze categorie voor een mix van ‘simulator’ en ‘arcade’, wat heel goed de toegankelijke gameplay omschrijft. Waar andere sim’s behoorlijk onvergeeflijk kunnen zijn voor beginners, laat deze game je vaak genoeg wegkomen met wat schoonheidsfoutjes in je stuur- en pedalenwerk. Voor wie wat meer uitdaging zoekt bestaat er GT Sport, Dirt Rally, Project Cars, RaceRoom, iRacing, rFactor, Assetto Corsa en het opkomende nieuwe Automobilista.

Of je nu een motorsport fan of professional bent, simracing heeft deze periode aan iedereen bewezen een volwaardige (e)sport te zijn. Wat gaat er gebeuren wanneer de echte events weer door mogen gaan? Zal dit een alternatief blijven waar coureurs in het off-season elkaar zullen blijven aftroeven? We zullen zien. Wat we in ieder geval wél weten is dat simracing populairder is dan ooit en voorlopig nog niet zal gaan!

Wil je ook eens ervaren hoe het is om in een volwaardige racing simulator te racen? Kom dan naar de aankomende Heroes Dutch Comic Con editie waar wij zullen staan met verschillende simulatoren van Speedseats.

#mConhype

Facebook     Twitter     Instagram