Post thumbnail

De WD_BLACK SN750 en de P50 zijn producten die voor iedere gamer handig zijn, of je nu op pc of console speelt. WD_BLACK is dan ook hét merk voor jou als je op zoek bent naar betrouwbare opslag. Wij hebben de nieuwe interne SN750 NVme SSD én de WD BLACK P50 game drive SSD mogen testen en vertellen hieronder wat onze bevindingen zijn.

WD_BLACK P50 SSD

De P50 is speciaal gemaakt voor gamers op basis van de betrouwbaarheid en kwaliteit. Bovendien kun jij als gamer je SSD overal makkelijk meenemen om je favoriete spellen te spelen. Hij is te gebruiken op je Playstation 4 (Pro), Xbox One, MacOS 10.11+ of Windows 8.1, 10.

Je kunt de P50 in de volgende formaten kopen : 500GB, 1TB en 2TB. Genoeg om 20 spellen van 50 GB op te slaan dus. Deze SSD is een van de snelste op het moment. Dit komt vooral dankzij de nieuwe generatie USB-interface, namelijk USB 3.2 Gen 2×2. Hij haalt snelheden tot maximaal 2000MB/s waardoor je games in een mum van tijd opent. Over USB 3.2 Gen 1 zal de P50 ongeveer schrijven en lezen met 400 MB/s. Bovendien behaal je met USB 3.2 Gen 2, die bij de meeste moederborden beschikbaar is, snelheden van schrijven en lezen over de 900 MB/s.

Het design is niet schreeuwerig, maar simpel gehouden en hij is heel robuust. Met 115 gram aan gewicht is het een draagbare lichte SSD, waarmee je al je games makkelijk kunt meenemen, waar je ook heen gaat. De afmetingen (118mmX62mmX14mm) duiden al aan dat hij heel klein in formaat is en bijna niet eens groter dan een telefoon is. Deze SSD is ook schokbestendig zodat je je geen zorgen hoeft te maken over stootjes die die meekrijgt wanneer hij word verplaatst en meegenomen.

Een pc kan de maximale prestaties van deze SSD wel behalen omdat deze vrij aanpasbaar is qua prestaties en snelheid. Echter worden de maximale prestaties van de P50 SSD niet behaald in combinatie met een console omdat deze niet snel genoeg is voor de SSD zelf. De componenten in een game-pc zijn veel beter dan die in een console om het maar even kort uit te leggen, vandaar dat er een soort bottleneck op de SSD ontstaat wanneer je hem aan een console legt.

De P50 SSD is gemaakt om te gamen, hier komt dus geen wachtwoordbeveiliging of data encryptie bij. Meestal zit dit ook niet op gaming-SSD’s maar eerder op een SSD die bedoeld is voor server-gebruik omdat mensen hier gevoelige informatie in op kunnen slaan.

Conclusie

Het is een geweldige oplossing voor die-hard gamers die niet zonder hun opgeslagen spellen kunnen of simpelweg opslag willen uitbreiden op hun console of pc.  De SSD is in de meeste gevallen zelfs sneller dan ingebouwde SSD’s over USB 3.2 Gen 2. Deze externe SSD komt zonder software en is simpelweg plug-and-play, bovendien is hij makkelijk mee te nemen, compact qua formaat en heeft hij een robuuste bouw.

WD_BLACK SN750 (zonder koelelement)

De WD BLACK SN750 NVme SSD levert topprestaties voor gaming- en hardwareliefhebbers die graag aandacht besteden aan hun pc. Met deze SSD verkort je de wachtduur voor wachtschermen en kun je snel weer in actie komen en je game spelen. Het slanke en donkere design van deze SSD maakt het ideaal te combineren in elke pc of laptop.

De nieuwe serie NVme SSD’s zijn sneller dan de oude SATA SSD’s. Ze zijn kleiner en makkelijk aan te sluiten omdat dit niet meer gedaan wordt met kabels, maar op het moederbord zelf zodat er ook weinig kans is op een bottleneck, waardoor de SSD niet de maximale prestaties zou behalen. SATA SSD’s communiceren door middel van een SATA controller en NVme SSD’s communiceren rechtstreeks met de processor, dit betekent dus minder latency. Bovendien kan een SATA SSD maar 32 openstaande vragen aan en een NVme SSD 64.000, dus je kunt wel zeggen dat deze nieuwe technologie aanzienlijk sneller is dan de oude. Taken die je uitvoert op een NVme SSD beginnen sneller, dragen meer gegevens over en eindigen sneller dan de oude SATA SSD’s. Als je kijkt naar de huidige SAS-interfaces, zie je dat deze tot 1,2 GBps aan kunnen. Met een NVme SSD die rechtstreeks op je 3.0 PCIe-bus zit kun je een snelheid van 1 GBps per lane behalen, dus hoe meer lanes er worden gebruikt hoe hoger de snelheid word.

Deze M.2 interne SSD is ongeveer 5 keer sneller dan de oude 2.5 inch SATA SSD’s en hij is verkrijgbaar in de volgende formaten: 250GB, 500GB, 1TB en 2TB. Deze snelle SSD van Western Digital leest tot maximaal 3400 MB/s en schrijft tot 3000 MB/s, ten opzichte van de oude SATA SSD’s die maximaal 550 MB/s lezen/schrijven konden halen. Je kunt hem gebruiken voor in je pc of in je laptop en met de 3D NAND technologie is deze SSD energiezuiniger dan vergelijkbare modellen, zodat de accu van je laptop ook langer mee kan.

Er komt ook een software (WD SSD Dashboard) bij die je de status van de gehele SSD laat zien en waarmee je een zogenaamde gaming-mode kunt aanzetten, waardoor de SSD op volle toeren blijft draaien als jij rustig je game zit te spelen. Tot slot is deze interne SSD van Western Digital dé beste combinatie van prijs performance verhouding ten opzichte van andere modellen, dus zeker een aanrader.

De NVme SSD’s passen op elk moederbord die ondersteuning biedt voor de ‘NVme’ of ‘PCIe 3.0 x4’, je kunt dit opzoeken in de specificaties van je moederbord. Ook is het belangrijk om te weten of je een M-sleutel of B-sleutel hebt op je moederbord om niet de SSD te kopen met de verkeerde sleutel. Dit kun je ook bij de specificaties van je moederbord checken. Ook de lengte en breedte van de M.2 SSD is belangrijk om te weten, de specificaties van je moederbord zouden moeten vertellen welke lengtes je kunt installeren in je pc of laptop. Bovendien kunnen de meeste nieuwe moederborden wel een M.2 NVme SSD ondersteunen, alleen moet je opletten dat het geen moederbord is dat M.2 SSD ondersteunt die word aangedreven door SATA technologie, want die bestaan ook nog.

Voor desktop computers zonder M.2 slot is het vaak toch mogelijk om te upgraden naar een snellere SSD. De PCIe-Express sloten die o.a. gebruikt worden voor videokaarten zijn namelijk ook bruikbaar voor snelle SSD’s. met een optionele PCI-Express – M.2 adapter kun je een snelle M.2 NVme SSD kwijt in een van deze PCI-Express sloten, zonder consequenties voor de prestaties. De WD BLACK SN750 NVme SSD is ook te verkrijgen met koelelement. Dit is dè ideale SSD voor als je veel bezig bent met het bouwen van een game-pc en zelf de meest zware games draait op je pc. Deze SSD is voorzien van een zwarte heatsink die de opslagmodule koelt zodat jij kunt genieten van je games en het er nog eens netjes afgewerkt uitziet in je game-pc.

Conclusie

De WD_BLACK SN750 is ideaal voor de pc-gamer die niet alleen snelle opslag nodig heeft maar ook voor de persoon die van een afgewerkte en nette pc-kast houdt, omdat deze in twee verschillende varianten te koop is. Bovendien is de nieuwe technologie NVme tot vijf keer sneller dan de oude SATA SSD’s en door het gebrek aan kabels en een directe aansluiting op het moederbord voorkom je een bottleneck.


De video-review van de WD_BLACK P50 en SN750 vind je hier

Geïnteresseerd in een van de producten van WD_BLACK? Ga dan voor meer informatie over de verschillende varianten en producten naar de shop van Western Digital.

Wil je op de hoogte blijven van WD_BLACK op social media, ga dan naar onze partnerpagina voor alle socials!